3200gt heater fan not working

Jhc32gt

Junior Member
Messages
12
Hi.

The fan controls/fan have stopped working in my 3200.

The econ and recirc buttons don't light up when pressed, and the fan speed dial doesn't do anything.

The heat control appears to be working as hot or cold air is radiating out of the vents, but I can't adjust the fan speed.

Is this a common issue? Could it be a fuse or loose plug, and if so where are the fuses for it? (also interior lights and clock backlight don't work, but they didn't work before the fans stopped working).

Thanks in advance for your help.
 

Gecara8183

Junior Member
Messages
42
Hi.

The fan controls/fan have stopped working in my 3200.

The econ and recirc buttons don't light up when pressed, and the fan speed dial doesn't do anything.

The heat control appears to be working as hot or cold air is radiating out of the vents, but I can't adjust the fan speed.

Is this a common issue? Could it be a fuse or loose plug, and if so where are the fuses for it? (also interior lights and clock backlight don't work, but they didn't work before the fans stopped working).

Thanks in advance for your help.
Try fuse under passenger footwear I think it's no 20. If that doesn't work the fuse holder has melted. Same as Alfa 166 replaced last year myself

Sent from my SM-G781B using Tapatalk
 

davy83

Member
Messages
2,547
I would try the fuses first its always a place to start. Sadly the air conditioning controller is quite complicated and its possible thats faulty. since the AC and recirc lights are not working that would suggest its not just the fan or the Fan motor. if you switch on the ignition and hold the AC and recirc buttons down at the same time the controller will do a self test, you could see if ti responds at all?
 

Jhc32gt

Junior Member
Messages
12
I would try the fuses first its always a place to start. Sadly the air conditioning controller is quite complicated and its possible thats faulty. since the AC and recirc lights are not working that would suggest its not just the fan or the Fan motor. if you switch on the ignition and hold the AC and recirc buttons down at the same time the controller will do a self test, you could see if ti responds at all?
The ac hasn't worked since I got it, it blows but not cold. I haven't got round to looking into why. Hoping a re-gas might fix it but I know the compressors and controllers are a common fault with these. I'm pretty sure the buttons used to light up though but they don't now.

The fans and heat have always been fine so I can live with that, but a lack of heat/demist is a problem!

I'm hoping it's a fuse, and think it's reasonably likely as they stopped working after I had air ride fitted, so things have been moved around and wiring installed etc which might have upset something.

I didn't know there was a fuse box in the footwell, hopefully when I find that I'll find the problem! Will be looking into it tomorrow so fingers crossed!

I don't have a manual for the car, and found many confusing/conflicting fuse diagrams in searches online! Don't suppose anyone happens to have one they know is right?? (I have the workshop manual, just no users handbook) it's a rhd 2002 manual car if that makes any difference.
 

BL330

Member
Messages
1,012
I have the later version of yours, the GranSport, and had my fan worked sometimes then not. I could always tell how the day would be at start up.
If the fan kicked in we were good, if not then we faced an annoying trip.
The heat can always be pushed in by air flow when travelling at speed as the water heater is always receiving water. The vent flap just blocks it entering so air cond can enter the cabin.
I replaced my dash controls firstly, but that didn't solve the problem. They are the same controls as yours.
After you check your fuses under the passenger carpet access, I suggest peeling back the carpet in the passenger footwell particularly near the door vertical. ie opposite side of the footwell from the central tunnel. Look for the wiring coming out of the fan and trace to the connector high up near where the lower end of the dash meets the side wall. Check these connections.
If that doesn't fix it, then I believe it will be your whole dash out to replace the fan like I did. I took the dash out as my water heater was leaking and replaced the fan at the same time. Problems solved.
Warning the connector plastic tube between the fan and the heater box has some hard to get to screws at the rear. Small hands and swearing required!